Ortivus först ut med IT-Säker utrustning till Sjukvården

Stockholm, 10 mars 2009 – Ortivus tecknar avtal med den svenska proaktiva IT säkerhetsleverantören SE46.

Mot bakgrund av de IT-incidenter som hänt inom vården den senaste tiden är behovet stort inom vården att öka säkerheten för dess medicintekniska utrustningar. Som ett led i att hantera denna angelägna situation har Ortivus valt att implementera SE46 proaktiva säkerhetslösning i MobiMed och CoroNet, för att därigenom kunna erbjuda sina kunder utrustning helt immun mot skadlig kod.

Ortivus erbjuder unika lösningar genom att kombinera expertkunnande inom wireless, IT och det medicintekniska området med klinisk kompetens. Ortivus lösningar säkerställer att patienten får tillgång till rätt medicinsk behandling och kompetens omedelbart under hela vårdprocessen. Detta resulterar i bättre medicinskt utfall såväl som förbättrad effektivitet för hela vårdsystemet

Genom partnerskapet med SE46 vi nu kan erbjuda våra kunder en revolutionerande lösning som ger ett fullständigt skydd mot fientlig kod och som inte kräver kontinuerlig extern uppdateringar för att upprätthålla säkerhet och som inte påverkar prestanda i våra system. Detta förstärker ytterligare Ortivus försprång i att behärska den intrikata balansgången mellan ett uppfyllande av de medicintekniska kraven med den flexibilitet som ges av att produkterna är baserade på IT och trådlös kommunikation, berättar Per Sletmo, Vice President of R&D and Operations på Ortivus. Ortivus klassar alla produkter, inklusive sitt journalsystem för ambulanssjukvården, som Medicintekniska produkter i enlighet med MDD (Medical Device Directive).

Till skillnad från konventionella antivirus lösningar behöver SE46 produkt CIS inte ständigt stå uppkopplad för att söka efter uppdateringar och nya signaturfiler. Alternativet till ”reaktiva” signaturlösningar har tidigare bestått av olika former av simuleringar som ställer stora krav på bandbredd och arbetsminne. Genom att enbart tillåta godkända program och filer med hjälp av digitala certifikat att köras, kan kritisk utrustning på ett elegant sätt skyddas från skadlig kod utan att funktionaliteten försämras.

Den här affären är ett stort genombrott för SE46 inom det medicintekniska området. Vi tror att Ortivus initiativ kommer att bana väg för att fler tillverkare och leverantörer av medicinteknisk utrustning kommer att satsa på proaktiva säkerhetslösningar. Med vår patenterade certifieringsteknik kan vi skapa en driftsäker och väl avgränsad miljö vilket i sin tur ger en ökad patientsäkerhet, berättar Anna Barkvall, marknadschef och partneransvarig på SE46.